Annons
Annons


En av världens nordligaste och vackraste platser: Lofoten


Förra veckan var jag i norska Lofoten under två väldigt intensiva dagar. Omgivningen är verkligen så fantastiskt vacker och det finns mycket att upptäcka på en av världens nordligaste platser.

Förutom norrskenet, de rödmålade söta fiskestugorna, ståtliga bergen och fjordarna finns också ett stort djurliv med mäktiga havsörnar, som jag fick chans att se när jag åkte ribbåtstur, men även späckhuggare.

Annons

Regionens späckhuggarsafari lockar varje år turister från hela världen som tar den berömda Hurtigruten med båt längs Norges vreda kust, en riktigt exotisk resa, även för nordbor!

Den har kallats för ”världens vackraste sjöresa” och går bland annat via Norges världsarv Nærøyfjorden och Geirangerfjorden.

Under mitt besök bodde jag i den lilla byn Henningsvær med cirka 500 invånare, som precis som andra byar i området, livnär sig på fiske och turism. På många platser kunde man därför se torsk hänga på tork i enorma ställningar, smelly business!

Jag hann också med ett besök på byns enda konstgalleri: Kaviar Factory, en gammal kaviarfabrik som ett norskt par fyllt med sin privata konstsamling.

Där pågår nu utställningen The Frame, i samarbete med Samsung som tagit fram en tv som ser ut som en tavla och som även innehåller hundratals konstverk från gallerier runt om i världen. Panoramautsikten från galleriet var magisk!

Jag bodde på Lofoten Arctic Hotel, beläget vid vattnet och vacker utsikt mot bergen. Men ett hotell jag verkligen skulle vilja pröva är Manshausen i Lofoten, som min norske bloggkollega Per-Olav tidigare har tipsat om, se bilden ovan!
Annons


Laddar